Les Petites Curies

Illustration:

Marie Curie: Pixabay, Gordon Johnson

Marie Curie var den första kvinna som tilldelades Nobelpriset och den enda kvinna som tilldelats Nobelpriset inom två olika vetenskapliga områden, fysik och kemi.

När första världskriget bröt ut 1914 insåg Marie Curie vikten av att använda sig av röntgenstrålning för att kunna synliggöra skador på sårade soldater och tillsammans med sin dotter utvecklade de den mobila röntgenapparaten – Les Petites Curies. Marie åkte själv runt med denna mobila röntgenapparat och tog bilder av sårade soldater. Då Marie hade stor erfarenhet av att arbeta med radioaktivitet insåg hon vikten av att arbeta strålhygieniskt och tog initiativet till att utbilda sjuksköterskor att hantera röntgenutrustningen.

För att hedra Marie Curie och hennes insatser för professionen har Svensk förening för röntgensjuksköterskor instiftat ett årligt stipendium på 10 000 kr. Stipendiet ska ge möjlighet till studier utöver grundnivå och därmed stödja röntgensjuksköterskor som deltar i forskning och utveckling inom Radiografins områden.

Medlemskap i SFR är ett krav för att erhålla ett stipendium. Styrelsen för SFR beslutar om vem som erhåller stipendium. Beslutet kan inte överklagas. Stipendiet är personligt och kan ej överlåtas. Stipendiaten förbinder sig att inom ett år efter erhållet stipendium, skriva en rapport. Om stipendiet av någon anledning inte kan användas till det ansökan avser, ska det återbetalas till föreningen.

Stipendiaten annonseras på Röntgenveckan.


Sista ansökningsdag:

31 maj 2025

  • Du måste kontakta SFR för ställningstagande.

  • Du måste göra en ungefärlig beräkning.

  • Nej

  • Ja, detta måste isåfall framgå tydligt i ansökan.

  • Detta görs i ansökan. Vi ser gärna att du/ni skriver en rapport till medlemstidningen Röret efter genomförd aktivitet.

  • Efter att ansökningstiden gått ut fattar styrelsen beslut. Därefter kontaktas stipendiaten.

FAQ