Grattis Lilian Henriksson, filosofie doktor!
Stort grattis, Lilian Henriksson! 🎉🎓
I tisdags, den 10/12, har Lilian, röntgensjuksköterska vid Universitetssjukhuset i Linköping, framgångsrikt försvarat sin doktorsavhandling “Evaluation of Coronary Heart Disease with Computed Tomography - Stenosis Evaluation and Calcium Score”.
Med docenten Mika Kortesniemi från Helsingfors universitet som opponent genomförde Lilian disputationen med bravur! 👏
Vi är oerhört stolta över ditt arbete som både stärker vår profession och bidrar till viktig forskning inom radiografi. 💙
SFR och Bracco lanserar nytt stipendium för röntgensjuksköterskor
I samarbete med Bracco erbjuder Svensk Förening för Röntgensjuksköterskor ett stipendium för två platser till deras Braccos CT-kurs den 14–15 maj 2025 i Göteborg!
🎓 Vad ingår?
Stipendiet täcker deltagaravgift, resa, kost och logi.
🩻 För vem?
Röntgensjuksköterskor med minst ett års erfarenhet av CT-arbete.
📅 Ansök senast 31 januari 2025!
💻 Läs mer om stipendiet och ansök enkelt online här på vår hemsida:
👉 www.swedrad.se/bracco-stipendium
🔎 Upptäck också vår nyrenoverade stipendiesida – fler stipendier kan vänta på dig! ✍️
Året mottagare av SFR:s stipendium 2024 är utsedd!
Vi är stolta att presentera årets mottagare av SFR:s stipendium 2024! 🏅✨
Tommy Lundmark är röntgensjuksköterska och har arbetat sedan 2014 på Strålbehandlingen vid Cancercentrum, Norrlands universitetssjukhus (NUS) i Umeå.
Strålbehandlingen vid NUS rymmer många modaliteter, från DT och MR till PET, samt avancerade strålbehandlingsmaskiner som blir alltmer integrerade med bild- och funktionsmedicin. 🏥 Med ett upptagningsområde som sträcker sig från Östersund till riksgränsen i norr 🗺️ innebär behandlingen ofta långa vistelser för patienterna, ibland upp till 8 veckor.
Men även om Umeå har ett stort upptagningsområde är det inte den nordligaste strålbehandlingsavdelningen. Den finns i Tromsø i Nordnorge 🇳🇴, 35 mil norr om polcirkeln, där polarnatten varar i nästan två månader 🌌 och de långa avstånden skapar unika utmaningar för både patienter och vårdpersonal.
”Jag vill använda stipendiet till att besöka Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Jag är väldigt intresserad av att se hur de arbetar kring de långa strålbehandlingarna för att skapa de bästa förutsättningarna för patienterna”, uppger Tommy Lundmark.
Stort grattis Tommy, och lycka till med ditt spännande projekt! 🎉👏
Samverkan med Svensk Förening för Radiofysik
Idag 27/11 har Svensk förening för röntgensjuksköterskors ordförande Anna Persson och Åsa Palm, ordförande för Svensk Förening för Radiofysik haft ett första möte tillsammans med syfte att få en närmre kontakt föreningarna emellan. Ser fram emot fortsatt kontakt med varandra!
Lilian Henriksson disputerar 10/12-24
Nu är det spikat! 🎓📚 🔨
Den 10 december försvarar Lilian Henriksson, röntgensjuksköterska vid Universitetssjukhuset i Linköping, sin doktorsavhandling "Evaluation of Coronary Heart Disease with Computed Tomography - Stenosis Evaluation and Calcium Score".
🗓 Tid: 09:00 10 december 2024
📍 Plats: Belladonna, Hus 511, Campus US, Linköping
Vi önskar Lilian ett stort lycka till på disputationen! Kom gärna och visa ditt stöd för denna fantastiska röntgensjuksköterska och hennes viktiga forskning som stärker vår profession. 💙
Styrelsemöte nov 24
Under 7-8/11 hade styrelsen för Svensk förening för röntgensjuksköterskor (SFR) styrelsemöte. Det började med en introduktion av nya styrelsen, och genomgång av policy för styrelseledamöter. Policyn kommer revideras under våren -25.
Stort fokus lades på verksamhetsplanen och vilka aktiviteter som är planerade för 2025. Under nästkommande möten kommer styrelsen arbeta vidare för att få skyddade arbetsuppgifter och en specialistutbildning.
Medlemstidningen Röret är snart åter i din brevlåda. Där skriver bland annat Nicklas Lundqvist (SFRs representant i kontrastmedelsgruppen) om reviderade riktlinjer vid överkänslighetsreaktioner.
Det har varit ett tufft ekonomiskt läge för alla under de senaste åren, även SFR har märkt av detta. Ekonomin är i fas, men fortsatt återhållsamhet krävs för att hålla budget.
Vidare lyftes Entrustable Professional Activies (EPA). Den svenska översättningen är förtroendebaserade professionella aktiviteter. Lärare i Röntgensjuksköterskeprogrammet vid Lunds universitet är initiativtagare till ett nationellt samarbete med att ta fram olika EPA. EPA ska tydliggöra professionella aktiviteter i den kliniska verksamheten som en student systematiskt ska träna under utbildningstiden för att så småningom bli självständig. Styrelsen för SFR har anmält intresse att vara delaktig i detta arbete. Uppföljning vid nästa styrelsemöte i februari.
Regional Cancer Centrum (RCC) har tillsammans med representanter från bland annat styrelsen för SFR gjort en nationell genomlysning av bild- och funktionsmedicin. Rapporten lyftes under styrelsemötet och arbetet kommer fortgå under nästa styrelsemöte.
Vidare beslutades det att styrelsen ska ha en digital arbetsplats som implementerats med omedelbar verkan.
Styrelseuppdragen har omfördelats. Vem som har vilket uppdrag går att se här på hemsidan under ”styrelsen”. Ett nytt uppdrag är marknadsföring, som João Campos ansvarar för. En treårig marknadsplan med fokus på att synliggöra yrket som röntgensjuksköterska. Mer om detta kommer ni få följa längre fram!
I december träffas presidiet för Vårdförbundet och SFR för ett möte där samverkan mellan parterna är på agendan. Ordförande och vice ordförande deltar.
Vidare diskuterades motionerna enligt nedan;
Motion 1. Titelbyte från röntgensjuksköterska till radiograf
Vårdförbundet och SFR har ett pågående gemensamt arbete att dokumentera de aktiviteter som genomförts tillsammans och var för sig gällande motionen om titelbyte från röntgensjuksköterska till radiograf. Tidsperspektiv från och med Vårdförbundets kongress 2022 och SFR Årsmöte 2022, fram till och med maj/juni 2025. På röntgenveckan i Stockholm 2025 planeras en Workshop.
Motion 2. Policy för sociala medier och e-posthantering
Anses som färdigbehandlad. Läs gärna mer om detta under uppföljning av motioner här på hemsidan.
Motion 3. Digitala årsmöten
Styrelseledamöter har fått i uppdrag att undersöka vilka möjligheter det finns att hålla digitala årsmöten. Detta kommer följas upp vid nästa styrelsemöte i februari.
Val av SFRs stipendiat har skett, och kommer presenteras på våra sociala medier och i Röret!
Möjligheter för medlemmar att söka diverse stipendier kommer utökas. Läs mer om stipendier på hemsidan. Stipendierna kommer bidra till fortbildning och vidareutbildning samt utvecklingsmöjlighet för medlemmar i SFR..
Styrelsen fortsatte med tidigare SWOT-analys där åtgärdsplan med styrkor, svagheter, hot och möjligheter. Även detta kommer följas upp under nästkommande styrelsemöte.
Styrelsemötet övergick till Webinariet Styrkan i att vara Röntgensjuksköterska för att fira internationella yrkesdagen, stort tack till alla er som deltog!
Avslutningsvis vill styrelsen rikta ett stort tack till alla medlemmar. Ni är med och driver professionen framåt. Tillsammans synliggör vi professionen!
Kurs i berättigande, optimering och strålskydd
Svensk förening för Röntgensjuksköterskor tillsammans med Svensk Förening för Radiofysik anordnar ännu en gång kursen i berättigande, optimering och strålskydd som går av stapel april 2025!
Mer info om kursen och anmälan hittar ni i här.
Fira den internationella yrkesdagen med oss! - Webinariet “Styrkan i att vara Röntgensjuksköterska”
Den 8 november är det Internationella yrkesdagen för Röntgensjuksköterskan. Det är en speciell dag där professionen ska stärkas för att synliggöra yrket i Sverige och resten av världen.
Röntgensjuksköterskan ska känna en yrkesstolthet över arbetet som utförs och vilken betydelse som professionen har i vårdkedjan för profylax, behandling och diagnostik. Röntgensjuksköterskans kompetens är livsviktig inom radiografins alla områden; strålning, medicin, bild – och funktionsmedicin och omvårdnaden av patienterna i en högteknologisk miljö!
Vi vill härmed bjuda in till Webinariet denna högtidliga dag och tillsammans fira professionens dag i Sverige. Programmet för dagen finner du nedan.
För att uppmärksamma detta arrangerar Svensk förening för röntgensjuksköterskor Webinariet:
Styrkan i att vara Röntgensjuksköterska
Praktisk information:
Den 8 november 12:00 - 12:45
Zoom-länk: https://lu-se.zoom.us/j/67861934405?pwd=HK6GgkXB90b1YIhVFF5rIoIEnL9SUy.1
Meeting ID: 678 6193 4405
Password: 246914
Tack för att Du är med och synliggör professionen!
Samverkan med SFMR inför Röntgenveckan 2025 påbörjats
Idag 25/10 har Svensk förening för röntgensjuksköterskors ordförande Anna Persson och Sara Sehlstedt, ordförande för Svensk förening för medicinsk radiologi haft ett första möte tillsammans där samverkan och röntgenveckan diskuterades. Ser fram emot fortsatt samarbete tillsammans!
Nya kurser i kalendariet
Kolla in kurserna i kalendariet här. Det är dags att planera våren nu!
Stort grattis till Anton Glans, filosofie doktor i vårdvetenskap
Röntgensjuksköterskan Anton Glans försvarade idag den 27 september sin doktorsavhandling, SAFE AND SOUND. Managing acoustic noise, gradient fielad applications and static magnetic field exposure in MR - A radiography perspective.” . Opponent var professor Jonathan McNulty, ACD School of Medecine University College Dublin (Editor-in-Chief på tidskriften Radiography)
Anton är den 30:de röntgensjuksköterskan som disputerar i Sverige, stort Grattis!!!
Anna Persson ny ordförande för Svensk förening för röntgensjuksköterskor
Under årsmötet på röntgenveckan i Örebro valdes Anna Persson till ny ordförande för Svensk förening för röntgensjuksköterskor.
Styrelsen får även två nya ledamöter; Marcelo Pereira Martins och Boel Hansson.
Svensk förening för röntgensjuksköterskor vill ge ett stort tack till Peter Lindström som valt att inte fortsätta som styrelseledamot.
Svensk förening för röntgensjuksköterskors styrelse från vänster; Boel Hansson, Ann-Charlotte Ragnar, Marcelo Pereira Martins, Christine Ekestubbe, Bodil T Andersson, Anna Persson, Ebubekir Iscan, Joao Campos, Anna Kaminska och adjungerad kassör Kerstin Hillergård.
Disputation Anton Glans 27/9
Anton Glans disputerar 27/9 kl 09:00 i Aula Biologica, Biologihuset, Umeå universitet med avhandlingen SAFE AND SOUND. Managing acoustic noise, gradient fielad applications and static magnetic field exposure in MR - A radiography perspective.
Opponent är professor Jonathan McNulty, ACD School of Medecine University College Dublin (Editor-in-Chief på tidskriften Radiography).
Du har möjlighet att följa disputationen på zoom. Klicka här och ange lösenord 717735.
Fotograf: Mattias Pettersson
Stort grattis till Agneta Wallin, filosofie doktor i vårdvetenskap
Röntgensjuksköterskan Agneta Wallin försvarade idag den 31 maj med bravur sin doktorsavhandling, ”Patient safety in radiology - Risk and preventive factors in the radiography process” . Opponent var Professor emeritus Kristin Bakke Lysdahl, Institutt for optometri, radiografi og lysdesign, Universitetet i Sørøst-Norge. En enig betygsnämnd konstaterade att hon nu kan titulera sig filosofie doktor i vårdvetenskap!!!
Agneta är den 29 de röntgensjuksköterskan som disputerar i Sverige, stort Grattis!!!